Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, despre o alimentatie sanatoasa


 

In cadrul unei noi intalniri initiata de Danone, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, a incearcat să informeze şi să educe consumatorii cu privire la ceea ce înseamnă o alimentaţie sănătoasă. Opţiunea pentru o alimentaţie sănătoasă înseamnă să includem în mesele zilei alimentele care acoperă nevoile organismului şi nu conţin în exces factori alimentari “de risc”, precum alcoolul, sarea, zaharurile sau grăsimile saturate. O alimentaţie sănătoasă se asigură prin diversitatea alimentelor, consumul moderat, fără a depăşi nevoile energetice ale organismului, prevenirea senzaţiei de foame acută, prin împărţirea raţiei alimentare în trei mese principale şi doua gustări şi asocierea corectă a alimentelor. 

Dincolo de conţinutul lor nutriţional (macro- şi micronutrienţi, oligoelemente), unele alimente posedă virtuţi suplimentare, anume principii active care contribuie la buna funcţionare a organismului, cum sunt antioxidanţii, acizii graşi esenţiali, bacteriile probiotice, fitosterolii şi multe altele. Despre unele clase de alimente funcţionale, cum sunt probioticele, s-au scris tratate întregi, altele au fost subiectul unor studii publicate, iar faima altora este, pur si simplu, rodul experienţei milenare.

Pentru a asigura comunicarea corectă către consumatori a beneficiilor nutriţionale şi pentru sănătate ale alimentelor, instituţiile europene au decis, cu câţiva ani în urmă, să instaureze un cadru reglementar care să impună criterii riguroase de analiză şi decizie.

Regulamentul european (regulamentul CE 1924/2006) se bazează pe doua axe principale:

1. Un aliment pentru care pot fi comunicate beneficii nutriţionale sau de sănătate trebuie să se încadreze într-un profil nutriţional. Aceasta înseamnă că alimentul respectiv nu trebuie să conţină în exces nutrienţi precum: sarea, zahărul, grăsimile saturate, identificaţi ca factori ce cresc riscul pentru unele boli (obezitate, diabet, boli cardio-vasculare). Băuturile ce conţin peste 1,2% alcool nu pot purta menţiuni de sănătate.

2. Beneficiile de sănătate comunicate trebuie să fie dovedite ştiinţific, iar menţiunea prin care sunt comunicate, să fie autorizată de Comisia Europeană.

Alimentele se adresează tuturor consumatorilor, în timp ce medicamentele doar unui număr restrâns de oameni care suferă de o anumită boală. Scopul alimentului este să hrănească organismul şi să-l menţină sănătos, în timp ce medicamentul combate un simptom sau o boală. Este necesar să promovăm şi să menţinem o floră intestinală echilibrată, prin obiceiuri alimentare corecte şi prin consum de alimente prebiotice (fibre alimentare) şi probiotice (iaurturi, chefir).

 

Anunțuri