Reportaj despre bibliotecile desfiintate, printre morti si case daramate


Desi Moldova se afla sub ape, situatia acolo fiind tragica, peste 20 de morti si foarte multe case distruse, redactorul sef de la Romania Libera, Dan Turturica, s-a gandit ca este momentul ideal sa trimita acolo un om de la sectia Cultura, pentru un reportaj de mare angajament: „Biliotecile desfiintate din acea zona”. Un reportaj care ar trebui sa cuprinda opt orase din Moldova si care nu ar interesa pe nimeni. Ce l-a apucat pe Turturica,  stiut fiind faptul ca de ani de zile redactorii de la RL nu mai fac deplasari in tara (mai ales cei de la sectia Cultura)?  Pai cum altfel se putea razbuna pe unul dintre ziaristii concediati de el, care a castigat trei procese cu daune morale? O  zona cat mai indepartata, cu  probleme, si un subiect cat mai banal, pentru a avea motiv sa nu il publice. Oare ce parere ar avea oamenii inghititi de ape, care au ramas fara rude si fara case, despre… bibliotecile desfiintate din acea zona? Ar fi chiar interesant un astfel de reportaj, printre cei care si-au pierdut munca de-a viata si apropiatii,  insa mult mai bine ar da pe tv, pentru a surprinde reactiile oamenilor in acel moment.

Despre Gabriela Dinulescu am mai scris. Lucreaza la Romania Libera din 1994 si din 2007, de cand in functia de redactor sef a fost numit Dan Turturica, a fost concediata impreuna cu toti ziaristii vechi, noul redactor sef inlocuindu-i cu oamenii lui.

Dupa primul proces castigat, i s-a aratat cartea de munca completata si in acelasi timp noua decizie de concediere, inainte de a fi reluate raporturile de munca, asa cum prevedea hotararea judecatoreasca.  A facut cerere de eliberare a cartii de munca, insa nu i-a fost inmanata. A cerut acest lucru in instanta si a castigat si cel de-al doilea proces, cu daune morale, dar si de aceasta data conducerea ziarului a refuzat punerea in aplicare a hotararii judecatoresti. Mai mult decat atat, in timpul litigiului din procesul doi, pentru anularea deciziei de concediere, conducerea ziarului a emis o noua decizie de desfacerea contractului de munca, de data aceasta invocand „absenta” sa de la serviciu si „lipsa de interes”. Decizia i-a fost inmanata la tribunal, chiar in fata completului de judecata. A castigat si cel de-al treilea proces cu RL (si acesta cu daune morale), insa Dan Turturica nu se poate impaca cu acest gand, trimitand-o din prima zi in… Moldova, pentru acel reportaj incredibil despre bibliotecile desfiintate, intr-o zona care se afla sub ape.

Iata doar cateva link-uri care redau incompetenta lui Dan Turturica si pasivitatea patronului Adamescu, care se lasa tarat pe la sectiile de politie din cauza redactorului sef. Este de neinteles faptul ca acesta nu ia nicio masura in ceea ce il priveste pe Turturica:

http://www.reportervirtual.ro/2010/07/mor-oameni-la-inundatii-atunci-facem-reportaj-cu-bibliotecile.html

http://roncea.ro/2010/07/08/romania-libera-obligata-de-instanta-sa-o-reangajeze-pe-gabriela-dinulescu-jurnalista-a-fost-demisa-cu-sanctiune-dupa-ce-fusese-deja-concediata-exact-ca-in-cazul-meu-cu-ziua-care-se-judeca-lu/

http://www.aghiuta.com/2010/07/09/pentru-de-dimineata-9/

http://www.get.ro/topic/monden/3

http://www.stiri24.ro/cauta/articole.html?terms=www.nora+pt+mama+2.ro+cu+gabriela+cristea&psize=10&pstart=50

Anunțuri