Festivalul FânFest va avea loc împotriva voinţei primarului din Roşia Montană


Primăria din Roşia Montană refuză organizarea Festivalului FânFest 2010 în zona istorică a localităţii. Organizatorii spun că, încă de la debutul său, FânFest a fost obstrucţionat de autorităţile locale, prin mai multe mijloace, precum: blocarea drumului de acces, supra-taxarea închirierii domeniului public, permiterea accesului maşinilor de teren ale companiei miniere la locul de desfăşurare a evenimentului. De asemenea, organizatorii festivalului se plâng de faptul că Primăria din Roşia Montană a încercat blocarea activităţilor festivalului din acest an. Cu toate acestea,  cea de-a V-a ediţie a FânFest se va desfășura în prioada 13 – 15 august şi presupune, din partea organizatorilor, un efort de redistribuire a infrastructurii festivalului şi de restrângere a unor activităţi pentru a evita folosirea domeniului public, apelând exclusiv la terenuri private aparţinând locuitorilor comunei. Pentru deserviciile create, organizatorii spun că vor acţiona în instanţă Primăria Roşia Montană, solicitând recuperarea de la persoanele responsabile a daunelor suferite.
Primarul Eugen Furdui a înaintat o adresă oficială Asociaţiei Alburnus Maior,  în care susţinea că manifestarea şi intervalul de timp propuse nu întrunesc condiţiile legale pentru ocuparea domeniului public. De asemenea, organizatorii FânFest  spun că primarul Roşiei Montane a emis o scrisoare deschisă către mai mulţi factori decizionali naţionali şi internaţionali, prin care îşi exprimă opoziţia fermă faţă de propunerea de includere a patrimoniului Rosiei Montane pe lista siturilor UNESCO, propunere pe care o numeşte “ilegală, imorală şi abuzivă”.
Din anul 2004, Asociaţia Alburnus Maior a iniţiat Festivalul FânFest pentru promovarea Roşiei Montane ca destinaţie turistică şi pentru creşterea vizibilităţii campaniei “Salvaţi Roşia Montană”. În acest an, mutarea festivalului în sat şi derularea activităţilor sub sloganul “Roşia Montană ca o mare scenă”,  îşi propune ca, prin diverse activităţi  culturale să accentueze  valoarea patrimoniului localităţii şi să promoveze nominalizarea sa pe lista siturilor UNESCO.

Anunțuri