Moftul Român se relansează la Festivalul Artelor Bucuresti, pe 10.10.2010, ora 10


Cea de-a doua editie a Festivalului Artelor Bucuresti se va desfăsura în perioada 10-15 octombrie, atât la Sala Palatului, cât si la Palatul National al Copiilor. Astfel, sub supravegherea presedintelui onorific al festivalului, maestrul Radu Beligan, scenele culturale ale capitalei vor găzdui, timp de cinci zile, spectacole ce vor asigura o diversitate a domeniilor artistice, de la spectacole de teatru, de muzică clasică, spectacole de balet, recitaluri instrumentale, lansări de carte etc.

Printre participantii la cea de-a doua editie a Festivalului Artelor se numără  mari artisti români, precum: Radu Beligan, Tudor Gheorghe, Ion Caramitru, Dan Puric, Felicia Filip, Maia Morgenstern, K1, dar si unul dintre cei mai apreciati muzicieni internationali, Lothar Hensel care va deschide festivalul cu un spectacol cu orchestră simfonică, sub titulatura “Tango Sinfonico” la Bandoneon. În cadrul festivalului vor exista momente inedite precum relansarea Revistei “Moftul Român”, pe 10.10.2010, ora 10 sau lansarea volumului biografic al maestrului Tudor Gheorghe intitulat “În umbra menestrelului”. De asemenea, în cadrul festivalului va avea loc si lansarea volumului de poezii „Uneori femeile surâd”, semnat de Tudor Georgeta Luchian, sotia maestrului Tudor Gheorghe.

Festivalul este organizat de Asociatiile Culturale “Maria Domina”  si “Mirajul Scenei”, care sustin promovarea artei si a culturii românesti, prin intermediul valorilor artistice autohtone.

Organizatorii festivalului promit oaspeti de seamă si evenimente ce nu merită ratate, asemeni celor din manifestul „moftului român” de Ion Luca Caragiale:

“Are să fie lată de tot în anul ăsta! Au să vie împăratul Germaniei cu 500 de dragoni, ţarul Rusiei cu 500 de cazaci, împăratul Austro-Ungariei cu 500 de husari: 1500 de ofiţeri, başca de ai noştri, pe care-i cunoaşteţi. Şi încă mai cine, credeţi? Victoria, regina şi împărăteasa Engliterii şi Indielor, cu 500 de scoţieni, îmbrăcaţi foarte uşor, mai uşor decât baletistele de la teatru.  Care va să zică 1500 şi cu 500 fac 2000. În capul alaiului are să meargă muzici şi armată multă, pe urmă împăraţii şi împărătesele, şi după ei iar muzici şi oaste. Iar mai înainte de toţi şi printre toţi şi după toţi să vă vârâţi dumneavoastră cu copilele şi copiii, să vă trăiască! să le sărutaţi cununiile!…. Când ăţi pleca de-acasă, mâncaţi şi beţi bine ca să vă poată ţine toată ziua, fiindcă alaiul are să se spargă după miezul nopţii, şi poate nu se întâmplă să găsiţi un rahagiu. Or să fie muzici, luminaţie, masalale, foc de artifiţii şi alte câte şi mai câte; ce-a fost la 24 ianuarie are să rămâie moft pe lângă ce-o să fie atunci! Să vă feriţi la luminaţie jupurile să nu vi le calce mitocanii pe coadă! Să nu vă ia foc capelele, de la vreo masala, ori să vă cază în cap beţile aprinse de la artifiţii! Să nu vă pierdeţi de copii pân înghesuială!…

Drept aceea v-am dat ştire din vreme să vă pregătiţi granderopa. Gătiţi-vă care mai de care şi ieşiţi din toate ale patru colţuri ale Bucureştilor: de la Delea Veche şi Popa Nan până la Grădina cu cai şi Sf. Elefterie, unde e acum capul bulegardului din Dealul Spirii şi din Izvor până în Precupeţii Noi şi Tirchileşti, unde vine de trece traivanul ăl albastru. Ce fel de paradă să fie aia fără concursul dv.? Toate să fiţi în păr! Să nu lipsească una, că zău! o dau în Moftul!”

Anunțuri