Singurii care nu si-au luat salariile la Romania Libera sunt cei cativa ziaristi cu contracte de munca


Dupa doua luni de intarziere a platii salariilor, directorul financiar al ziarului Romania Libera, Dan Sabau, a ales sa plateasca doar ziaristii colaboratori, nu si pe cei angajati cu contracte de munca. Cum este posibil asa ceva? Este, atunci cand justitia doarme. Acest domn, care cumuleaza mai multe functii (director financiar al companiilor grupului de presa Medien Holding, administrator al SC Basic Media SA etc) si care semneaza cam tot ce se poate ca reprezentant al tuturor, desi nu cunoaste foarte bine legea, taie si spanzura la Romania Libera. Acum doua luni, i-a inselat pe ziaristii cu contracte de munca (reangajati pe SC Basic Media SA, in urma castigarii proceselor), in calitate de reprezentant al administratorului Otto Karl Peter, incheind cu ei procese verbale, prin care se angaja, ca pana cel tarziu pe data de 30.04.2012,  sa le plateasca drepturile salariale. De fiecare data cand acestia intrebau de bani, Sabau ii asigura ca, asa cum scrie in procesul verbal, va face plata pana cel tarziu pe 30.04.2012, lucru care nu s-a intamplat. Cu doar 10 zile inainte de expirarea termenului de plata, Sabau a cerut intrarea in faliment (culmea!) doar a firmei pe care erau singurii ziaristi cu contracte de munca, restul colaboratorilor figurand pe alte firme ale holdingului Medien (Gamma sau Medien Holding). Mai mult decat atat, desi ziaristii de pe SC Basic Media SA sunt singurii cu contracte de munca (adica cinci), restul fiind colaboratori, tot ei sunt cei care nu au primit salariile de doua luni, Sabau preferand sa plateasca ziaristii colaboratori, care scriu pentru acelasi ziar ca si cei cinci angajati: Romania Libera!

Marca Romania Libera a apartinut, pana in anul 2009, firmei SC Basic Media SA (fosta SC R SA, singura care edita RL), cea pe care sunt acum singurii ziaristi cu contracte de munca, care nu au vrut sa treaca pe alte firme ale holdingului, pe drepturi de autor, asa cum au facut ceilalti. Pentru acest lucru ei au fost concediati si reangajati in urma castigarii proceselor. Ca sa nu le plateasca drepturile salariale din urma, Dan Sabau a bagat, de curand,  firma SC BASIC MEDIA SA, in faliment. Cum toate transferurile si instrainarile facute in ultimii trei ani se anuleaza, conform legii, in aceasta situatie, se anuleaza si actul de cesionare facut in 2009, prin care SC BASIC MEDIA SA (pe atunci SC R SA) cesiona, catre Medien Holding, marca Romania Libera.

Alo! Garda financiara! Ministerul Muncii! Ati auzit ce evaziune fiscala se intampla sub ochii vostri? Ca Romania Libera foloseste colaboratorii pe post de angajati? Iar angajatii pe post de voluntari?

Sub protectia acestui  director financiar, in acelasi timp si administrator (care angajeaza si disponibilizeaza, pe baza unei imputerniciri printata de pe Internet), in redactia ziarului Romania Libera se petrec foarte multe nereguli. Sefa de la Resurse Umane, in cardasie cu acesta, elibereaza

adeverinte false catre angajatii care nu si-au primit salariile de luni de zile, cum ca a platit la zi contributiile pentru asigurarile sociale, iar in final nu uita sa specifice faptul ca „sub sanctiunile aplicate faptei de fals in acte publice, declar ca datele din adeverinta sunt corecte si complete”.

Desi Dan Sabau este „new entry” in dosarul penal in care sunt cercetati colegii sai, Adamescu, Rus si Dobre Anda, se pare ca, in scurta perioada de cand a venit la Romania Libera, a reusit sa faca ce nu au facut toti ceilalti la un loc.  Zilele trecute, acesta a fost anchetat pentru inselaciune si abuz in functie si a incercat sa o

abureasca pe politista care se ocupa de dosar. Urmeaza sa prezinte la sectie situatia financiara a societatii Basic Media (fosta R SA) din anul 2007 si pana in prezent si toate transferurile si instrainarile bunurilor de pe aceasta societate, care au avut loc in perioada 2007-2012.

Update: Intre timp am aflat ca doar unul dintre cei cinci ziaristi cu contracte de munca de pe firma in faliment (Basic Media) si-a luat salariul, printr-o manevra facuta de acelasi Dan Sabau, care, chipurile, l-a trecut pe o colaborare, pe alta firma a holdingului, el scriind de fapt, la fel ca si ceilalti, DOAR pentru Romania Libera.

Reclame