Dezamagirea de la Eurovision


România a încheiat Eurovision  Song Contest pe locul 12, cu 71 de puncte. Piesa ”Zaleilah” interpretată de  Mandinga a primit 12 puncte din partea Moldovei, 10 din Spania, iar de la vecinii din Bulgaria, Ungaria si Ucraina nu a primit niciun punct.

Finala Eurovision s-a desfăurat în impresionanta sală Baku Crystal Hall, din capitala Azerbaidjanului, în fata a 25.000 de spectatori. Concursul a fost câstigat, pentru a cincea oară, de Suedia, cu 372 de puncte. Pe următoarele locuri s-au clasat Rusia (259 puncte) si Serbia (214). Desi România a fost cotată de casele de pariuri, în premieră, ca fiind una dintre favorite, ocupând locul 5 sau 6 în clasamentele acestora, după finală, tara noastră s-a clasat doar pe locul 12. ”România s-a aflat cel putin pentru două săptămâni în lumina reflectoarelor. Nu am exagerat sperând la un loc fruntas, atâta timp cât casele de pariuri ne dădeau favorita 5-6, presa internatională ne-a acordat o atentie deosebită, iar forumurile dedicate Eurovision au fost mai toate favorabile României si laudative la adresa trupei Mandinga.  Cred că nu este niciun păcat să speri, să-ti doresti si mai ales să crezi în sansa tării pe care o reprezinti cu mândrie. Din păcate votul a lăsat de dorit în finala Eurovision”, declară Dan Manoliu, seful delegatiei României la Eurovision.

Solista trupei Mandinga spune ca a oferit totul pe scena de la Baku si se consoleaza cu faptul ca multe alte tari s-au clasat in urma Romaniei la Eurovision.”Suntem mândri că am avut ocazia să reprezentăm România la cel mai important concurs muzical european. Ne pare rău că nu am reusit să aduce un loc mai bun pentru tara noastră, dar Dumnezeu ne este martor că am muncit enorm si ne-am dedicat intergral acestui concurs, alături de echipa TVR. Noi am oferit tot ceea ce am avut mai bun pe scenă. Vă multumim pentru sustinerea din această perioadă si încrederea în trupa Mandinga! E normal să fim usor tristi, pentru că aveam toate semnele că vom obtine un loc mai bun pentru România, dar stiind că am oferit totul pe scenă si că multe alte tări cu piese bune au rămas în urma noastră, credem că locul 12 este unul onorant”, a declarat Elena Ionescu, solista trupei Mandinga.

De la cine a primit România puncte în finala Eurovision Song Contest 2012:

Moldova- 12 puncte; Spania- 10 puncte;  Grecia- 7 puncte; Azerbaidjan- 6 puncte; Irlanda- 5 puncte; Turcia- 4 puncte; Belgia- 3 puncte; Franta- 2 puncte; Danemarca- 1 punct.

Cele mai bune performanţe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem – Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi – Oslo, 2010) şi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu – Atena, 2006).

Melodia românească cu cel mai mare punctaj obţinut în finala Eurovision (172 de puncte) este Tornero, compusă de Eduard Cîrcotă şi interpretată de Mihai Trăistariu.

Reclame